Markaların Sosyal Medyadaki Varlıkları ve Bulunma Sebepleri

Markaların Sosyal Medyadaki Varlıkları ve Bulunma Sebepleri

Tüketici alışveriş alışkanlıkları gün geçtikçe online mecralara doğru kayıyor. Böylece geleneksel medya; trafiği yönlendirme, müşteri sadakatini teşvik etme veya potansiyel müşteri yaratma üzerindeki anlamlı etkisini hızla kaybediyor. Statista'ya göre, küresel gazete reklam harcamaları 2007'den bu yana 113 milyar ABD dolarından, yalnızca 26,6 milyar dolara düşmüş durumda.[1]

Bu nedenle, markaların ilgili tüm platformlarda dikkat çekici, aktif bir sosyal medya varlığı geliştirmek ve sürdürmek için gereken zamana ve kaynaklara yatırım yapmaları artık isteğe bağlı değil. Her geçen gün daha fazla kişinin sosyal medya platformlarına katılmasıyla, bu mecralar yakın gelecekte her türlü iletişimin en büyük ve en uygun kaynağı olma yolunda ilerliyor. Son yıllardaki değişimi vurgulamak gerekirse, sosyal medyayı kullanan Amerikalı yetişkinlerin sayısı 2005'te yüzde 7'den sadece 10 yıl içinde yüzde 69'a çıktı.[2] Peki, bu ne anlama geliyor? Her gün yüzlerce kişi, yeni içerikler keşfetmek için en sevdikleri markalarla etkileşime geçiyor. Dolayısıyla bir marka olarak dikkat çekmek ve daha da önemlisi bu ilgiyi sürdürmek istiyorsanız sosyal medyada bir varlık oluşturmanız gerekiyor.

Bu yazımızda ister büyük ister küçük, herhangi bir işletmenin sosyal medyada bulunma sebeplerini inceliyoruz.

Marka bilinirliğini artırır

Sosyal medyada bir varlığa sahip olmak, sosyal medyayı kullanan kişilere erişmenizi sağlar. Yeni hedef kitlelerle bağlantı kurmanıza yardımcı olarak size potansiyel müşteriler tarafından keşfedilme şansı verir. Çoğunlukla tek bir gönderi bile herhangi bir fiziksel pazarlama kampanyasıyla karşılaştırıldığında, marka bilinirliğinizi daha verimli bir şekilde artırmanıza olanak tanır.

Hemen hemen her sosyal platformda milyonlarca takipçisi bulunan Nike, sosyal medyayı en iyi kullanan markalardan biri. Alışılmışın dışında stratejileri bulunuyor ve ürünlerini doğrudan Instagram akışlarında tanıtmak yerine, onları kullanan sporcular yoluyla tanıtıyor. Bu durum hem sadık tüketicileri hem de sporseverleri sosyal medya kanallarına çekiyor.

Gelen trafiği artırır

Blogunuzu veya web sitenizi güncellediğinizde, Google'da ilgi görmesi zaman alabilir. Olması gerekenden çok daha az kişi yeni içerik yayınladığınızdan haberdar olur. Elde edeceğiniz tek gerçek hedef kitle, içeriğinizi aktif olarak arayan kişilerle sınırlanır.

İçeriklerinizi sosyal medya platformlarında tanıttığınızda ise zaten markanızla ilgilenen kişiler tek tıkla içeriğinize kolaylıkla ulaşabilir. İçeriğinizi günün stratejik saatlerinde paylaşırsanız da bağlantılarınızdan çok daha fazla paylaşım alır ve çok daha geniş bir kitleye ulaşırsınız. Bu da web sitenizin trafiğini artırabilir. İşletmeniz için bir sosyal medya varlığına sahip olarak, müşteri tabanınızı çeşitlendiren daha büyük, henüz keşfedilmemiş bir hedef kitleyle bağlantı kurarsınız.[3]

Hedef kitlenizi daha iyi tanırsınız

Müşteriler ve hedef kitle her işletmenin en önemli unsurudur. Bunları bilmek size kampanyalarınızı veya ürünlerinizi daha iyi tasarlama şansı verir. Müşterilerinizle ve hedef kitlenizle daha verimli bir şekilde etkileşime girebilmeniz için işletmenize bir sosyal medya varlığı oluşturun. Etkileşimler yoluyla onların kim olduklarını anlayacaksınız. Daha sonra hedef kitlenize en çok hitap eden içerik türünü oluşturabilir ve en fazla trafiği elde edebilirsiniz.

Müşterilerle değerli ilişkiler kurmaya yardımcı olur

Hedef kitlenizi tanıdıktan sonraki adım onlarla bağlantı kurmaktır. Çünkü; hedef kitleniz yalnızca ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında okumak ve pazarlama konuşmalarınızı duymak değil, sizinle etkileşime geçmek de isterler.

Dinleyicilerinize sorular sorarak, gönderilerinize yapılan yorumlara yanıt vererek ve trend olan konuşmalara katılarak yalnızca markanızı tanıtmakla kalmaz, aynı zamanda markanızın etrafında bir topluluk duygusu yaratırsınız. Bu etkileşimlerle; takipçileriniz sadık müşterilere dönüşür ve zamanla kendileri de marka tanıtımcıları haline gelir.

Müşteri hizmetlerini geliştirmeye yardımcı olur

İyi bir müşteri hizmeti sunmak, sadece müşterileri elde tutmak için değil, aynı zamanda onlarla daha güçlü ilişkiler kurmak için de önemlidir. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri ise müşterilerin markaya doğrudan ulaşabilmelerini sağlamaktır. Her markanın başarısı için kritik öneme sahip bu adımı attığınızda müşterilerin sadakatini kazanmış ve kârlılığınızı da artırmış olacaksınız.

Markanızın güncel kalmasına yardımcı olur

Günümüzün hızlı dijital dünyasında, ne tür bir trendin viral olup bir sonraki büyük olay haline gelebileceğini, ne kadar süre ilgi odağında kalacağını söylemek mümkün değil. Ancak, trend olan konular hakkında fikir sahibi olmak, içeriğinizin patlamasına yardımcı olabilir. Markanızla mükemmel uyum sağlayan “meme”ler ve TikTok video şablonları gibi popüler akımlar daha geniş bir kitleye ulaşmak için stratejik olarak kullanılabilir.



İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor